Volksuniversiteit Amersfoort

Bestellijst

Geen bestellingen

Theatercollege van Hans Goedkoop over Johan van Oldenbarnevelt

In het 400e sterfjaar van Johan van Oldenbarnevelt (1547 – 1619) organiseren Bibliotheek Eemland en Archief Eemland, in samenwerking met Volksuniversiteit Amersfoort, op donderdagavond 16 mei een theatercollege met Hans Goedkoop. In een imposante show in de grote hal van het Eemhuis zal historicus en televisiepresentator Goedkoop de geschiedenis rond Johan van Oldenbarnevelt doen herleven. Met inzet van digitale media en authentieke historische voorwerpen neemt hij het publiek mee terug naar mei 1619. Hoe heeft het zo ver kunnen komen dat van Oldenbarnevelt, een Amersfoorter van simpele afkomst, opklimt tot raadspensionaris en eindigt op het schavot als staatsvijand nummer 1? Vandaag de dag wordt Johan van Oldenbarnevelt gezien als Neerlands grootste staatman, maar is deze loftrompet terecht? Werd hij gedreven door eerzucht of onbaatzuchtige vaderlandsliefde?

Historicus Hans Goedkoop is vooral bekend als presentator van het televisieprogramma Andere Tijden. In deze serie over geschiedenis, worden diverse onderwerpen op een toegankelijke manier voor het voetlicht gebracht. Ook in het theatercollege Johan van Oldenbarnevelt – van staatsman tot schavot zal Goedkoop de geschiedenis op een boeiende manier tot leven brengen, waardoor het publiek zich terug in de tijd waant.

Zie ook: Johan van Oldenbarnevelt: van staatsman tot schavot.

Praktische informatie
Het theatercollege  Johan van Oldenbarnevelt – van staatsman tot schavot vindt plaats op donderdag 16 mei om 20:30 uur in het Eemhuis, Eemplein 71-77 in Amersfoort.
Kaarten a 25,- p.p. zijn verkrijgbaar via het Eemhuis.
Bij het arrangement zijn een pauzedrankje en een speciaal Johan van Oldenbarnevelt magazine inbegrepen.

Johan van Oldenbarneveltjaar
Het theatercollege in het Eemhuis is onderdeel van een uitgebreid programma rond de herdenking van Johan van Oldenbarnevelt in 2019. Van Oldenbarnevelt, grondlegger van het huidige Nederland en één van de belangrijkste staatslieden uit de Nederlands geschiedenis, werd in Amersfoort geboren. Reden voor ruim dertig  initiatiefnemers in de Keistad om hem dit jaar te gedenken met diverse activiteiten, zoals theatervoorstellingen, tentoonstellingen, lezingen en stadswandelingen.