Volksuniversiteit Amersfoort

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: CRE713

Katoendrukken

Katoendrukken
Cursuscode: CRE713

Tijdens deze ochtend maakt u kennis met het katoendrukken (=blockprinten), een van de oudste druktechnieken die er is. U bedrukt textiel met houten handgestoken stempels. Er ligt een selectie van drukblokken uit onze collectie van meer dan 900 drukblokken klaar. U leert drukken, en hoe u met de drukblokken omgaat. U onderzoekt kleur, herhaling en gelaagdheid. Na het maken van een proef op papier ontwerpt u uw eigen stuk textiel. Wellicht smaakt het naar meer?

Voor de kennismaking neemt u een stuk textiel van ca. 100x100 cm mee, lichtgekleurd, effen of met een bestaand patroon, nieuw of oud textiel, voorgewassen en gestreken. Bij voorkeur een natuurlijk materiaal als katoen of linnen.

Bij aanvang van de workshop dient u €15,00 te voldoen aan materiaalkosten. (contant of per pin).

Zaterdag 8 oktober 2022
1 workshop van 2 uur aanvangstijd 11:30
Prijs: € 26,60 plus € 15,00 materiaalkosten te betalen tijdens de workshop.
Mw. N (Nathalie) Cassee
11:30 - 13:30
Locatie: De Katoendrukkerij in De Volmolen (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
N (Nathalie) Cassee
N (Nathalie) Cassee
Sinds 2020 is docente Nathalie Cassee met haar Katoendrukkerij gevestigd in rijksmonument De Volmolen in Amersfoort. Voor die tijd gaf zij vanaf 2012 op verschillende plekken les in Nederland, België en Duitsland. Onder meer masterclasses op uitnodiging van het Crafts Council Nederland, bij diverse musea rondom exposities, voor verenigingen als de st. Handboekbindenen het Quiltgilde en vele particuliere (textiel en papier georiënteerde) groepen. Daarnaast als gastdocent op PO, VO, MBO scholen en HBO opleidingen. Zij leerde het ambacht van katoendrukken tijdens de vele keren dat zij voor haar onderneming Kashmir Heritage sinds 2007 India bezocht. Daar ging zij in de leer ging bij ambachtslieden en -ateliers, om het blockprinten te leren en het werken met natuurlijke verfstoffen. Daarnaast vormde zij zich bij ateliers in Frankrijk en Engeland. Ze deed archief- en literatuuronderzoek naar de geschiedenis van het katoendrukken in Nederland en India en geeft daar lezingen over en schrijft daar regelmatig artikelen over.