Volksuniversiteit Amersfoort

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: GA720

Het verhaal van de Hongerwinter: lezing en proeverij

Het verhaal van de Hongerwinter: lezing en proeverij
Cursuscode: GA720

De Hongerwinter van 1944-1945 is een van de meest beruchte episodes in de Nederlandse geschiedenis. De schaarste aan voedsel en brandstof in combinatie met de kou leidde vooral in de grote steden in het Westen van Nederland tot hongersnood. Veel mensen aten noodgedwongen bloembollen, suikerbieten of wat maar voor handen was. Ongeveer 20.000 mensen kwamen om het leven.
Op basis van uitgebreid onderzoek in binnen- en buitenland vertelt historicus Ingrid de Zwarte het verhaal van de Hongerwinter. Hoe is de hongersnood precies ontstaan? Wat was de rol van de Duitse bezetter? Wie stierven, wie bleven leven? Na afloop van de lezing laat culinair expert Willemien Schipper bezoekers oorlogsvoedsel proeven. Je maakt kennis met koffie op basis van cichorei, balletjes van schijngehakt en een moderne variant op de bloembollensoep met Zweeds wittebrood.

Ingrid de Zwarte schreef het boek De Hongerwinter. In 2018 promoveerde zij op dit onderwerp aan de Universiteit van Amsterdam en het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies.
Willemien Schipper is kookdocent en organiseert regelmatig workshops voor de Volksuniversiteit Amersfoort.

De lezing met proeverij maakt deel uit van 75 jaar Vrijheid Amersfoort en is georganiseerd in samenwerking met Archief Eemland en Bibliotheek Eemland.

Aanmelden via de website van Bibliotheek Eemland.

Zondag 1 maart 2020
1 lezing van 1,5 uur aanvangstijd 14:00
Prijs: € 5,00
14:00 - 15:30
Locatie: Eemhuis (klik hier voor de adresgegevens)
Informatie