Volksuniversiteit Amersfoort

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: GA417

Ontwikkelingslanden, bestaan die nog?

Ontwikkelingslanden, bestaan die nog?
Cursuscode: GA417

Online cursus via Zoom. Cursisten krijgen voor elke sessie een Zoom-uitnodiging die eenvoudig aangeklikt moet worden. De docent is de host.

De Coronacrisis heeft het weer aangetoond: de hele wereld wordt geraakt, maar in sommige landen wordt pijnlijk duidelijk dat de overheid er niet mee om kan gaan en dat voorzieningen tekort schieten. Dit zijn vooral de armere landen. De laatste jaren horen we niet zoveel meer over de ontwikkelingslanden. Zijn de problemen van die landen inmiddels verminderd? Hieruit blijkt dat niet het geval te zijn. Naast wat nu duidelijk wordt in de gezondheidszorg zijn de migratiebewegingen daar een bewijs van. Miljoenen mensen leven in de wereld nog steeds ver onder de armoedegrens! En dat ondanks de jarenlange ontwikkelingssamenwerking met de rijke landen. Hoe komt dat nou toch? In deze cursus willen we aandacht schenken aan de ingewikkelde kluwen van aspecten van onderontwikkeling: de historische achtergronden zoals kolonisatie en slavernij;  de sociale aspecten zoals bevolkingsgroei, etnische tegenstellingen; politieke aspecten zoals dictatuur, wanbestuur, instabiliteit en corruptie; economische aspecten zoals verborgen werkloosheid, agrarische en industriële onmogelijkheden; en de fysische factoren zoals klimaat en bodem. Maar ook denken we na over mogelijke oplossingen, zowel de taken voor de ontwikkelingslanden zelf als de taken voor de rijke landen. En uiteraard ook aan de visies op ontwikkelingshulp en de politieke rol van de Nederlandse overheid in de laatste 70 jaar. En bovenal ook: welke rol spelen wij zélf hierin in de keuzes die we maken in ons dagelijks leven…

Veel discussie dus! Praat u mee?

Donderdag 18 februari 2021
9 lessen van 2 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 113,00
Dhr. C. (Kees) Boerhout
10:00 - 12:00
Locaties: Online, Online (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
C. (Kees) Boerhout
C. (Kees) Boerhout
Kees Boerhout studeerde Sociale Geografie aan de Vrije Universiteit, aangevuld met een sterke Cultuurlandschappelijke en ook Fysisch Geografische component. Hij is 37 jaar werkzaam geweest als docent Aardrijkskunde aan Damstede, een middelbare school voor HAVO / VWO in Amsterdam Noord. Naast een veelvoud aan geografische thema’s en regio’s in binnen- en buitenland gaat zijn bijzondere interesse gaat uit naar de genese en de inrichting van de variatie aan landschappen in ons land, onze eigen woonomgeving. Hij gaf cursussen aan de Volksuniversiteit Amsterdam over het Nederlandse Landschap, Delfstoffenwinning, Klimatologie en Klimaatverandering. Maar ook sociale thema’s als Ontwikkelingsproblematiek en Migratievraagstukken hebben zijn interesse.