Volksuniversiteit Amersfoort

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: GA721

Overleven in de Hongerwinter

Overleven in de Hongerwinter
Cursuscode: GA721

Botanist Tom Vorstenbosch onderzocht tijdens zijn studie aan de Universiteit Leiden hoe vindingrijk mensen in de Hongerwinter waren tijdens hun zoektocht naar eten. Hij interviewde meer dan tachtig overlevenden, om in kaart te brengen welke wilde plant- en paddenstoelsoorten zij in het laatste jaar van de oorlog gebruikten. De bioloog laat zien hoe mensen zich aanpasten aan de schaarste en welke rol de staat daarbij speelde. Ook maak je kennis met het zogenaamde wonderkacheltje, waarop men in de Hongerwinter noodgedwongen kookte, en hoe hoefblad werd gebruikt om sigaren van te maken.

Na afloop van de lezing laat kookdocent Willemien Schipper je proeven wat er in de oorlog zoal gegeten en gedronken werd: koffie op basis van cichorei, lindebloesemthee met koekjes en kleine gerechtjes als Krachtrondjes, Hatoma en balletjes van schijngehakt. Uit de hooikist komt een moderne variant op de bloembollensoep met een stukje Zweeds wittebrood.

Deze lezing maakt deel uit van 75 jaar Vrijheid Amersfoort en wordt georganiseerd door Bibliotheek Eemland, de Volksuniversiteit Amersfoort en Archief Eemland.

Zondag 5 april 2020
1 lezing van 1,5 uur aanvangstijd 14:00
Prijs: € 5,00
Mw. W. (Willemien) Schipper, Dhr. (Tom) Vorstenbosch
14:00 - 15:30
Locatie: Eemhuis (klik hier voor de adresgegevens)
W. (Willemien) Schipper
W. (Willemien) Schipper
(Tom) Vorstenbosch
(Tom) Vorstenbosch