Cursusnummer:
GEM409

Lezing Europese verkiezingen

Lezing Europese verkiezingen

We mogen weer stemmen. Op 6 juni 2024 kiezen we in Nederland een nieuw Europees parlement. Een Parlement dat steeds meer zeggenschap krijgt over ons leven en onze omgeving. Denk bijvoorbeeld aan de pensioenleeftijd, de aanpak van doorgeslagen flexibilisering, de omgang met kunstmatige intelligentie.

Europa bevindt zich op velerlei manieren op een kantelpunt. We hebben te maken met een klimaatcrisis, boerenprotesten en geopolitieke instabiliteit met Putin in het Oosten en mogelijkerwijs Trump in het Westen, en met oorlogen aan onze grenzen in Oekraïne en in Gaza. Hoe gaan we hiermee om en beschermen we onze eigen positie? Hoe leiden we de ingeslagen transities in goede banen. Hoe houden we grip op onze toekomst? Wat draagt ons eigen Parlement hiertoe bij? Daar gaat deze lezing over.

Informatie over de lezing:
In de afgelopen periode van Brexit, Covid en de oorlog in de Oekraïne heeft de Europese Unie niet stil gestaan. In deze lezing kijken we terug en vooruit. We nemen u mee langs de beleidsvelden en laten u de grote doorbraken zien. Wat is er bereikt? Waar gaan we naartoe? Wat zijn de uitdagingen? Waar leggen de politieke partijen en stromingen voor deze verkiezingen hun nadruk op?

Startdatum
Lesvorm