Volksuniversiteit Amersfoort

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: PO500

Filosofie: gemoedsrust in barre tijden

Filosofie: gemoedsrust in barre tijden
Cursuscode: PO500

Het lijkt erop dat wij heden ten dage meer dan in de vorige eeuw te maken hebben met thema’s als angst, onrust, onbegrip, het kwaad en het (niet)bereiken van gemoedsrust of geluk. Aan de hand van klassieke en meer moderne filosofen proberen we meer zicht te krijgen op onze manier van denken en mogelijke alternatieve, meer gemoedsrust biedende, denkwijzen daarbij. Dit gebeurt aan de hand van discussievragen, interactie en tekst.

De volgende thema’s komen aan bod:

Wat heb je in de hand? Om rampen te voorkomen is er zeer veel regelgeving vanuit de overheid. Paul Frissen heeft hier een interessante kijk op, die goed valt te combineren met de kijk van de stoïcijnen uit de Oudheid.
Eigen verantwoordelijkheid?! Adolf Eichmann en Hannah Arendt hebben hun eigen kijk op de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog.
Menselijke vijandigheid. Thomas Hobbes ziet eerder het slechte in de mens dan het goede. Hoe kun je je daar tegen wapenen?
Religieuze (in)tolerantie. Martha Nussbaum analyseert dit niet uitsluitend hedendaagse thema. Aan bod komen ook onze oordelen en vooroordelen.
Brieven over het kwaad. Spinoza gaat in discussie met Van Blijenbergh over wie (God of iemand anders) verantwoordelijk is voor het kwaad.
Misère of hoe geluk te bereiken. Arthur Schopenhauer heeft een zwartgallige kijk op ons bestaan, maar biedt ook lichtpuntjes. Leo Bormans heeft het thema ‘geluk’ wetenschappelijk onderzocht. Hij komt met toepasbare bevindingen.

Dinsdag 6 november 2018
6 lessen van 2 uur aanvangstijd 20:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 110,50
Dhr. drs. R.W. (Richard) van Dijk
20:00 - 22:00
Locatie: CSG Guido de Bres (klik hier voor de adres gegevens)
Aanmelden wachtlijst >
drs. R.W. (Richard) van Dijk
drs. R.W. (Richard) van Dijk