Volksuniversiteit Amersfoort

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: PO618

Søren Kierkegaard

Søren Kierkegaard
Cursuscode: PO618

Søren Kierkegaard (1813-1855) is ruim tweehonderd jaar geleden geboren in Kopenhagen. Na het afronden van een studie theologie vertrekt hij naar Berlijn om daar bij de Duitse filosoof Schelling colleges te volgen. Hij komt er maar niet toe om een beroep te kiezen en wordt - naar het schijnt - terloops schrijver.

In 1843 vindt er een explosie aan publicaties plaats: hij publiceert onder meer zijn eerste grote werk Of/Of, maar ook de boekjes De herhaling en Vrees en beven. Deze enorme productie komt mede voort uit zijn zelfgekozen isolement. Omdat hij in zijn filosofisch werk het belang van persoonlijke keuzes en betrokkenheid benadrukt, wordt Kierkegaard vaak gezien als de wegbereider van het existentialisme waarmeer Sartre en Camus later zo beroemd zouden worden.

Tijdens twee bijeenkomsten worden het leven van Kierkegaard en zijn belangrijkste werken belicht. We zullen ook samen enkele teksten lezen, zodat je een idee krijgt van het fascinerende gedachtegoed van deze unieke filosoof.

 

Woensdag 17 maart 2021
2 lezingen van 2 uur , elke 2 weken aanvangstijd 20:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 46,00
Dhr. drs. W. (Wim) Dooge
20:00 - 22:00
Locatie: Locatie nog onbekend (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
drs. W. (Wim) Dooge
drs. W. (Wim) Dooge
Wim Dooge heeft economie en filosofie gestudeerd in Rotterdam, Heidelberg en Amsterdam. Hij werkte zowel in de profit als de non-profit sector. Hij heeft een grote passie voor kunst, cultuur en literatuur en is een liefhebber van Europese steden, met name in Italië, Duitsland, Spanje en Frankrijk.