Inschrijven voor een taalcursus

Inschrijven voor een taalcursus
Bij de taalcursussen wordt gewerkt met methoden die op volwassenen zijn afgestemd. De nadruk ligt op spreek- en luistervaardigheid. Gecombineerd met grammatica en enige schrijfvaardigheid. Ook de cultuur en gebruiken van het land komen aan bod. Kennis van de Nederlandse grammatica bij het leren van een vreemde taal is belangrijk. Om het leerproces te bevorderen zal men enkele uren per week moeten besteden aan het maken van huiswerk.

Welk instapniveau is voor mij het meest geschikt?
Het eerste leerjaar (1e jaars A1) is altijd voor beginners en is voor iedereen toegankelijk. Voor het tweede leerjaar en hoger maak je in eerste instantie zelf de keuze voor het cursusniveau of je doet de online taaltest (zie uitleg hieronder).
Na inschrijving kan het zijn dat u in contact wordt gebracht met de docent om uw niveau te bepalen. Het kan zijn dat een hoger of lager niveau beter aansluit op jouw kennis van de taal.

Uitleg online taaltest
Om jouw taalkennis en niveau volgens het Europees Referentiekader te bepalen, adviseren wij je om gratis een online taaltest te doen.

De 'Dialang' toets is ontwikkeld met Europese steun. Hiermee kan je jouw instapniveau vaststellen. Je wordt getoetst op verschillende vaardigheden; schrijven, woordenschat, taalstructuren, grammatica, luisteren en lezen. De taaltest duurt ongeveer 1 uur en na de test krijg je direct de uitslag en ook feedback.
Op basis van deze taaltest bepaal je jouw instapniveau en daarmee de juiste keuze voor een taalcursus bij Volksuniversiteit Amersfoort.
De test is gratis. Klik hier voor de link. Nadat je op de play button hebt gedrukt kies je voor instructies in het Nederlands.

Blijf je twijfelen dan kan je altijd contact met ons opnemen zodat wij je in contact brengen met de docent.

Niveau-indeling
De taalvaardigheden (luisteren, lezen, gesprekken voeren, spreken en schrijven) worden in niveaus ingedeeld volgens het Europees Referentie kader (ERK). Het ERK onderscheidt zes niveaus, gegroepeerd in drie categorieën: de basisgebruiker (A1 en A2), de zelfstandig gebruiker (B1 en B2) en de (zeer) vaardig gebruiker (C1 en C2). Cursussen bij de volksuniversiteit leiden in het algemeen op tot A1, A2 en soms B1 niveau of hoger. Bij de omschrijving van de cursus staat het niveau volgens het Europees Referentie kader aangegeven. Het is altijd verstandig het instapniveau ook met de docent te bespreken.

Studieboeken
In de cursussen wordt gebruik gemaakt van lesmethoden ontwikkeld voor onderwijs aan volwassenen. Kosten voor het lesmateriaal (boeken en cd's) zijn niet bij de cursusprijs inbegrepen. Aanvullend lesmateriaal zoals kopieën dien je rechtstreeks met de docent te verrekenen. Alle informatie over lesboeken of aanvullend lesmateriaal staat vermeld bij de cursuspagina. Lesboeken kun je bestellen bij de boekhandel en neem je de eerste les mee. Houd er bij voortijdige aanschaf rekening mee dat een cursus bij onvoldoende belangstelling tot één week voor aanvang geannuleerd kan worden!

Niet diplomagericht
De cursussen zijn niet diplomagericht. Je leert een taal in een ongedwongen sfeer, waarbij het vooral gaat om spreken en luisteren. Op aanbeveling van de docent en bij voldoende aanwezigheid kun je eventueel een certificaat aanvragen.