Volksuniversiteit Amersfoort

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: TAL117

Japans 1

Japans 1
Cursuscode: TAL117

In deze cursus behandelen we de beginselen van de Japanse taal, zodat je jezelf na afloop kunt voorstellen en eenvoudige gesprekjes kunt voeren over hoe je dag was, wat je gedaan hebt, met wie en op welke tijd. Het schrift en het leren schrijven zal uiteraard ook behandeld worden. Maar het cursusboekje bevat de transcriptie naar ons alfabet, dus wees niet bang dat als je geen tijd hebt het schrift te leren je de lessen niet meer kunt volgen. Vooralsnog zal de focus liggen op het spreken met behulp van grammatica en vocabulaire die we per les zullen bekijken.

Hopelijk kun je na afloop van de cursus het volgende lezen, uitspreken en iets soortgelijks over jezelf kunt vertellen:

こんばんは。

きょう は きんようび です。さむくない です。けさ、にほん の おちゃ と オレンジジュース を のみました。それから ごぜん 9じはん に しごと に いきました。かいしゃいんです。10じ から ごご5じ まで はたらきました。しごと は おもしろくないです。そして くるま で いえ に かえりました。よる パスタ と サラダ を たべました。パスタ はスーパー で かいました。いま ごご7じ10ふん です。10じ まで テレビ を みます。10じ20ふん に ねます。

konban wa. konnichi wa kinyoubi desu. samukunai desu. kesa, nihon no ocha to orenji juusu o nomimashita. sorekara, gozen ku-ji han ni shigoto ni ikimashita. kaisha-in desu. juu-ji kara gogo go-ji made hatarakimashita. shigoto wa omoshirokunai desu. soshite kuruma de ie ni kaerimashita. yoru pasuta to sarada o tabemashita. pasuta wa suupaa de kaimashita.

ima gogo shichi-ji juppun desu. juu-ji made terebi o mimasu. juu-ji ni-juppun ni nemasu.

Goedenavond. Vandaag is het vrijdag. Het is niet koud. Vanochtend heb ik Japanse thee en sinaasappelsap gedronken. Daarna ben ik om half 10 ‘s ochtends naar het werk gegaan. Ik ben een bedrijfsmedewerker. Ik heb van 10 uur tot 5 uur ’s middags gewerkt. Het werk is niet interessant. Hierna ben ik met de auto terug naar huis gegaan. In de avond at ik pasta en salade. De pasta heb ik in de supermarkt gekocht. Nu is het 10 over 7. Ik kijk tot 10 uur televisie. Ik ga om 10 uur 20 slapen.

Studiemateriaal wordt samengesteld door de docent. De kosten hiervoor zijn € 15,-, bij de eerste les gepast aan de docent te betalen.

 

Maandag 26 september 2022
12 lessen van 1,5 uur aanvangstijd 20:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 171,00
Dhr. J.M.J. (Jim) Gubbels
20:30 - 22:00
Locatie: 't Hooghe Landt College (klik hier voor de adres-, OV- en parkeerinformatie)
Inschrijving geopend >
J.M.J. (Jim) Gubbels
J.M.J. (Jim) Gubbels
Mijn naam is Jim Gubbels, ik ben 29 jaar en sinds 2015 afgestudeerd als Japanoloog aan de Universiteit te Leiden. Mijn fascinatie voor Japan is begonnen door de fantastische videogames die daar vandaan kwamen en dankzij de studie ben ik meerdere facetten van de Japanse cultuur tegengekomen die me erg aanspraken. Zo is nu een van mijn grote passies het bespelen van de Japanse taiko drums en vermaak ik me graag met de kalligrafie. Ik heb een aantal reizen naar Japan gemaakt waarin ik tussen de lokale bevolking heb gewoond en gewerkt en iedere keer weer leerde ik nieuwe dingen over de taal en de cultuur. Ik hoop mijn studenten te inspireren, zodat ze de motivatie vinden om door te zetten in het leren van de Japanse taal.